Pokud si vaše zažívání troufne, tenhle recept od Kluků v akci je nejlepší!
těsto:
Na čerstvě upečené buchty:
Do větší mísy prosejeme mouku, uděláme v ní důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, zalijeme trochou vlažného mléka, zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
K vyběhnutému kvásku přidáme zbytek vlahého mléka s rozpuštěným máslem, vejce, žloutek, sůl a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na mísu.
Poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň hodinu, během kynutí 2× promísíme.
Z vykynutého těsta vyválíme hada, rozkrájíme na jednotlivé dílky, které plníme náplněmi (viz níže) a dobře uzavřeme. Vkládáme do pekáče vymaštěného sádlem nebo máslem. Každou buchtu taktéž potřeme ze všech stran, aby se nám vzájemně neslepily.
Když vyplníme pekáč, pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C dozlatova.
Ještě teplé buchty potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.
Necháme vychladnout, na talíři buchty pocukrujeme moučkovým cukrem.
Náplně do českých buchet:
Tvarohová náplň
Tvaroh smícháme se žloutkem, oběma cukry, citronovou kůrou, maličko zastříkneme citronovou šťávou a rumem.
Povidlová náplň
Povidla smícháme s kořením a dochutíme rumem.
Kdo jsem?
Ahoj, jmenuji se Bára, bydlím v srdci Lužických hor, je mi 36 a od konce února 2018 žiju se stomií.
6. 8. 2024
16. 4. 2024
19. 2. 2024
23. 1. 2024