Letos jsem chtěla vyzkoušet nový recept, určitě se vám bude hodit.
Do mísy dáme mouku a vytvoříme důlek. Do něj nalijeme část vlažného (ne horkého) mléka, přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Trochu promícháme, přikryjeme a necháme 15 min vzejít kvásek. Poté si ve zbytku mléka rozšleháme žloutky, rozpustíme si v kastrůlku máslo a všechny suroviny postupně přidáváme ke kvásku. Já to nechala odmakat robota. Necháme 30 min kynout.
Poté dáme těsto na vál a vypracujeme rukama úhledný bochánek. Dáme ho na plech, přikryjeme utěrkou a necháme kynout hodinu až hodinu a půl. Provedeme prstem kontrolu těsta. Pokud se po píchnutí těsto vrací do původní pozice, můžeme zapnout troubu na 160 °C. Bochánek pomažeme rozšlehaným vejcem s trochou mléka a nařízneme nahoře do kříže. Posypeme mandlemi a pečeme asi 45 minut. Nechte pak na mřížce vychladnout.
Kdo jsem?
Ahoj, jmenuji se Bára, bydlím v srdci Lužických hor, je mi 36 a od konce února 2018 žiju se stomií.
26. 12. 2024
26. 11. 2024
6. 8. 2024
16. 4. 2024