Mazanec podle Petry Burianové

Letos jsem chtěla vyzkoušet nový recept, určitě se vám bude hodit.

Ingredience

  • 120 g hladké špaldové mouky
  • 300 g hladké mouky
  • 75 g polohrubé mouky
  • 225 g plnotučného mléka
  • 3 žloutky
  • 30 g čerstvého droždí
  • 110 g másla
  • 90 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr (ne vanilinový!)
  • půl lžičky soli
  • kůra z 1 citronu
  • 45 g rozinek
  • 40 g mandlí
  • 40 g vlašských ořechů (nedávala jsem)

Postup

Do mísy dáme mouku a vytvoříme důlek. Do něj nalijeme část vlažného (ne horkého) mléka, přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Trochu promícháme, přikryjeme a necháme 15 min vzejít kvásek. Poté si ve zbytku mléka rozšleháme žloutky, rozpustíme si v kastrůlku máslo a všechny suroviny postupně přidáváme ke kvásku. Já to nechala odmakat robota. Necháme 30 min kynout. 

Poté dáme těsto na vál a vypracujeme rukama úhledný bochánek. Dáme ho na plech, přikryjeme utěrkou a necháme kynout hodinu až hodinu a půl. Provedeme prstem kontrolu těsta. Pokud se po píchnutí těsto vrací do původní pozice, můžeme zapnout troubu na 160 °C. Bochánek pomažeme rozšlehaným vejcem s trochou mléka a nařízneme nahoře do kříže. Posypeme mandlemi a pečeme asi 45 minut. Nechte pak na mřížce vychladnout.

mazanec Velikonoce pečení

100blog
Bára

Bára

Kdo jsem?

Ahoj, jmenuji se Bára, bydlím v srdci Lužických hor, je mi 36 a od konce února 2018 žiju se stomií.

BIO

Nejnovější články

Chtěla bych se probudit
Konečně doma

Konečně doma

26. 11. 2024

Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným
Hospitalizace

Hospitalizace

6. 8. 2024

Neveselé jaro (CHT4-5/IV.linie)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací