Perníčky

Advent klepe na dveře, takže začínáme tradičními perníčky. Lepší je, je upéct s předstihem, aby se do Vánoc stihly uležet a změkly. Podělím se s vámi o náš tradiční, velmi starý recept! "Každý správný perníček, má na břiše pytlíček!"

Těsto

  • 60 dkg hladké mouky (doporučuji Babiččinu volbu)
  • 25 dkg moučkového cukru
  • 10 dkg medu
  • 5 dkg másla
  • 2 žloutky a jedno celé vejce
  • 4 lžíce mléka
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky koření na perníčky (mleté)
  • kakao
  • 1 vejce na potření

Poleva

  • 1 bílek
  • cukr moučka
  • solamyl (asi 1 lžíce)
  • citronová šťáva (asi 1 lžíce)

Postup

Třeme máslo s cukrem, přidáme žloutky, med rozpuštěný ve vlahém mléce, mouku smíchanou s kořením a sodou. Rukou vypracujeme tuhé těsto. Po odpočinutí (klidně i několik dní v lednici) válíme tenký plát a vykrajujeme tvary. Pečeme na 165°C cca 10-15 min. Z jedné dávky je cca 5 plechů. Potíráme rozšlehaným vejcem po upečení ještě na plechu.

Na polevu třeme bílek s prosátým cukrem, přidáme citronovou šťávu a nakonec solamyl. Musí mít takovou hustotu, aby poleva utvořila jemnou linku, nesmí se roztékat. Zdobíme mikrotenovým sáčkem, kterému ustřihneme špičku. 

cukroví ileostomie nemoc Vánoce

100blog
Bára

Bára

Kdo jsem?

Ahoj, jmenuji se Bára, bydlím v srdci Lužických hor, je mi 36 a od konce února 2018 žiju se stomií.

BIO

Nejnovější články

Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným
Hospitalizace

Hospitalizace

6. 8. 2024

Neveselé jaro (CHT4-5/IV.linie)
Novoroční blues (CHT3/IV. linie)
Šťastný a veselý? (CHT2/IV. linie)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací