Advent klepe na dveře, takže začínáme tradičními perníčky. Lepší je, je upéct s předstihem, aby se do Vánoc stihly uležet a změkly. Podělím se s vámi o náš tradiční, velmi starý recept! "Každý správný perníček, má na břiše pytlíček!"
Třeme máslo s cukrem, přidáme žloutky, med rozpuštěný ve vlahém mléce, mouku smíchanou s kořením a sodou. Rukou vypracujeme tuhé těsto. Po odpočinutí (klidně i několik dní v lednici) válíme tenký plát a vykrajujeme tvary. Pečeme na 165°C cca 10-15 min. Z jedné dávky je cca 5 plechů. Potíráme rozšlehaným vejcem po upečení ještě na plechu.
Na polevu třeme bílek s prosátým cukrem, přidáme citronovou šťávu a nakonec solamyl. Musí mít takovou hustotu, aby poleva utvořila jemnou linku, nesmí se roztékat. Zdobíme mikrotenovým sáčkem, kterému ustřihneme špičku.
Kdo jsem?
Ahoj, jmenuji se Bára, bydlím v srdci Lužických hor, je mi 36 a od konce února 2018 žiju se stomií.
6. 8. 2024
16. 4. 2024
19. 2. 2024
23. 1. 2024