S tímto moučníkem na vás podzim přímo dejchne! S hruškami, mrkví a pomerančem
Hrušky omyjeme, oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na podélné silnější plátky. Na pánvi (či v rendlíku) rozpustíme med a máslo a osmahneme hrušky. Necháme chvilku podusit. Přecedíme a šťávu si schováme.
Vymačkáme pomerančovou šťávu a svaříme s cukrem. Neměla jsem možnost přidat pomerančovou kůru, nesehnala jsem totiž pomeranč bez chemicky ošetřené kůry. Pokud kůru máte, je potřeba ji dvakrát scedit a propláchnout po přivedení k varu.
Formu vymažeme a v míse si nastrouháme mrkve. Do další místy dáme olej a vyšleháme s cukrem. Přidáme vajíčka a šleháme do pěny. Přidáme sypké suroviny (mouku, koření, sodu), mrkev a ořechy. Já přidala ještě svařenou šťávu z pomeranče a dohustila moukou. Dáme do těsta polovinu hrušek nakrájených na menší kousky a zahřejeme troubu na 170°C.
Těsto nalijeme do formy, poklademe zbytkem hrušek a dáme péct na cca 50 min. Horký chlebíček polijeme zbytkem zredukované šťávy z hrušek (přiměřeně). Dala jsem 5 lžic. Necháme vychladnout a necháme odpočinout v lednici.
Recept od Petry Burianové
Kdo jsem?
Ahoj, jmenuji se Bára, bydlím v srdci Lužických hor, je mi 36 a od konce února 2018 žiju se stomií.
6. 8. 2024
16. 4. 2024
19. 2. 2024
23. 1. 2024