Quiche s červenou řepou a cuketou

Kyš, kyš! Slaný koláč, který lze upéct na mnoho způsobů. Mňam! (zařazeno cca po 6 měsících od operace)

Ingredience

Na těsto:

  • 300g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 150g másla
  • lžička soli
  • 40g strouhaného parmazánu
  • 60g strouhaného čedaru

Na náplň:

  • 500g červené řepy - koupila jsem předvařenou
  • (pokud budete mít řepu syrovou, ještě je potřeba 60ml vinného octa, 45g hnědého cukru, sůl a pepř)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 180ml smetany ke šlehání
  • 150ml mléka
  • 1 cibule nakrájená najemno
  • 1 malá cuketka (nebo místo ní listy špenátu)
  • 4 vejce prošlehaná
  • 10g strouhaného parmazánu
  • 100g kozího sýru (nebo balkánu)

Postup

Nejdříve si připravíme těsto. Smícháme mouku se solí, nakrájíme studené máslo a promneme s moukou. Potom přidáme oba nastrouhané sýry a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme v lednici tak hodinu odpočinout.

Mezitím si připravíme červenou řepu. Možná by se ta předvařená ani nemusela péct samostatně v troubě a mohla by se dát rovnou na těsto. Já pekla 15 min v troubě, potřenou směsí cukru, soli, pepře, vinného octa a oleje. Pekla jsem v pekáčku zakrytým alobalem na 200°C.

Řepu vyndáme, snížíme teplotu na 180°C, vyndáme z lednice těsto, rozválíme a přeneseme do vymazané koláčové formy (průměr cca 22cm). Těsto na dně propícháme vidličkou, vyložíme pečícím papírem a zasypeme fazolemi, aby se příliš nevzdouvalo. Pečeme 25 minut do světle zlatova. Poté sundáme papír s fazolemi a pečeme ještě 5-10 min. samostatně.

Zatímco se těsto peče, rozehřejeme si olej v pánvi a necháme zesklovatět cibuli. Do kastrůlku nalijeme mléko a smetanu a zahříváme, nevaříme! Přidáme rozšlehaná vajíčka s parmazánem a cibuli z pánvičky.

Vyndáme formu s těstem, rozložíme na něj na plátky nakrájenou oloupanou cuketku, pokrájenou řepu, pokrájený kozí sýr (balkán) a zalijeme vaječnou směsí. Rozložíme zbytek surovin, snížíme teplotu v troubě na 160°C a pečeme 1,5 hodiny. Vyndejte z trouby a nechte půl hodinky odpočinout.

Dá se jíst teplý i studený. cool

Recept je z magazínu Penny, podzim 2018

dieta ileostomie quiche

100blog
Bára

Bára

Kdo jsem?

Ahoj, jmenuji se Bára, bydlím v srdci Lužických hor, je mi 36 a od konce února 2018 žiju se stomií.

BIO

Nejnovější články

Chtěla bych se probudit
Konečně doma

Konečně doma

26. 11. 2024

Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným
Hospitalizace

Hospitalizace

6. 8. 2024

Neveselé jaro (CHT4-5/IV.linie)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací