Kyš, kyš! Slaný koláč, který lze upéct na mnoho způsobů. Mňam! (zařazeno cca po 6 měsících od operace)
Na těsto:
Na náplň:
Nejdříve si připravíme těsto. Smícháme mouku se solí, nakrájíme studené máslo a promneme s moukou. Potom přidáme oba nastrouhané sýry a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme v lednici tak hodinu odpočinout.
Mezitím si připravíme červenou řepu. Možná by se ta předvařená ani nemusela péct samostatně v troubě a mohla by se dát rovnou na těsto. Já pekla 15 min v troubě, potřenou směsí cukru, soli, pepře, vinného octa a oleje. Pekla jsem v pekáčku zakrytým alobalem na 200°C.
Řepu vyndáme, snížíme teplotu na 180°C, vyndáme z lednice těsto, rozválíme a přeneseme do vymazané koláčové formy (průměr cca 22cm). Těsto na dně propícháme vidličkou, vyložíme pečícím papírem a zasypeme fazolemi, aby se příliš nevzdouvalo. Pečeme 25 minut do světle zlatova. Poté sundáme papír s fazolemi a pečeme ještě 5-10 min. samostatně.
Zatímco se těsto peče, rozehřejeme si olej v pánvi a necháme zesklovatět cibuli. Do kastrůlku nalijeme mléko a smetanu a zahříváme, nevaříme! Přidáme rozšlehaná vajíčka s parmazánem a cibuli z pánvičky.
Vyndáme formu s těstem, rozložíme na něj na plátky nakrájenou oloupanou cuketku, pokrájenou řepu, pokrájený kozí sýr (balkán) a zalijeme vaječnou směsí. Rozložíme zbytek surovin, snížíme teplotu v troubě na 160°C a pečeme 1,5 hodiny. Vyndejte z trouby a nechte půl hodinky odpočinout.
Dá se jíst teplý i studený.
Recept je z magazínu Penny, podzim 2018
Kdo jsem?
Ahoj, jmenuji se Bára, bydlím v srdci Lužických hor, je mi 36 a od konce února 2018 žiju se stomií.
26. 12. 2024
26. 11. 2024
6. 8. 2024
16. 4. 2024